Ozon tedavisi uygulamalarının hastalıklara göre tanımlanmış tam 33 çeşit yöntemi vardır. Bunların özellikle klinik olarak kullandığımız bazıları şunlardır:
- Major Otohemoterapi
- Minör Otohemoterapi
- Rektal İnsuflasyon
- Vaginal İnsuflasyon
- Kulak İnsuflasyonu
- Nazal İnsuflasyon
- Torbalama ( Bagging )
- Kupalama ( Cupping )
- Kas içi Enjeksiyon
- Cilt Altı ve Cilt Lezyon İçi Enjeksiyon
- Eklem İçi Uygulama
- Transdermal Ozon Tedavisi (Ozon sauna)
- Ozon kremi
- Ozon yağı
- Ozonlu su
Major Otohemoterapi
Büyükçe bir toplardamara tıpkı tetkik için kan alınır gibi bir iğneyle girilerek 100-150 ml (yaklaşık bir çay bardağı kadar ) kan, her hastaya özel steril bir kan torbası veya vakumlu bir şişeye alınır, aynı miktarda yani 100-150 ml ozon-oksijen karışımı ile ozonlanır, ardından yavaş bir şekilde aynı damardan geriye verilir. Bu yöntem ozon tedavisinin temel yöntemi olup mümkün olduğunca her hastada uygulanması gerekir. Bu yöntemde işlem yaklaşık 15 dakika sürer.
Minör Otohemoterapi
Major tedavinin yapıldığı damardan yine 2-3 ml kan alınır, aynı miktarda ozon-oksijen karışımı ile ozonlanır, ardından kas içerisine enjekte edilir. Bu yöntem hastalığa göre değişmekle beraber her seans tedavide uygulanmaz, ancak hastalığa göre değişmekle beraber her 3 seansta bir kez uygulamayı düşünürüz.
Rektal İnsuflasyon
Bu yöntem uygulaması çok zor olmayan düşünüldüğü kadar da rahatsız edici olmayan bir yöntemdir. Çok ince bir borucuk ile ozon-oksijen karışımının makattan verilmesi işlemidir. Ozon gazı bağırsaklar yoluyla emilerek kana karışır. Major otohemoterapi gibi işlev görür. Bazı hastalarda damar ve damar yolu problemi olursa bu yöntemi tercih edebilmekteyiz; major otohemoterapi kadar etkili olabilmektedir.
Vajinal İnsuflasyon
Özel bazı hastalıklarda kullanılan bu yöntemde, çok ince bir borucuk vajina içine yerleştirilir, bu borucuk vasıtasıyla vajina içerisine ozon-oksijen karışımı verilir. Katater aracılığı ile vajene ozon gazı verilir. Bazı kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılabilmektedir.
Kulak İnsuflasyonu
Kulaklara yerleştirilen steteskop benzeri bir kulaklık vasıtasıyla ozon-oksijen karışımını direkt olarak belli miktarlarda kulaklara verilmesi yöntemidir. Bu yöntemde, kulağa verilen ozon-oksijen karışımı yarı geçirgen olan kulak zarından geçerek özellikle bu bölgedeki kan damarlarının genişlemesini sağlar, ayrıca buradan geçerek orta kulak, sinusler, burun ve boğazdaki enfeksiyonların giderilmesinde kullanılır.
Nazal İnsuflasyon
Ozon gazının direkt solunması akciğerlere zarar verir. Bu nedenle ozon direkt solunamaz, ozonun solunum sistemi üzerine iyileştirici etkilerini görmek için ozonun yağdaki reaksiyonu sonucu oluşan ozol denilen gazın özel bir sistem aracılığı ile burundan solunması işlemidir.
Torbalama (Bagging)
Torbalama işlemi çok özel bir yöntemdir. Hastalığa göre yapılacak ozon tedavisi için eller, kollar, bacaklar veya ayakları özel torbalar içine alarak ozon-oksijen karışımı ile muamele edilmesi işlemidir. Ozon gazı nemli olmayan bölgeler üzerine etkili değildir, bu yüzden torbalama yöntemi yapılamadan önce işlem yapılacak bölgenin ozonlu su, serumveya oksijenli suyla ıslatılması gerekmektedir. Yine hastalığa göre değişmekle beraber, bu dokular, 15-30 dakika arası ozon-oksijen karışımı ile muamele edilir.
Kupalama (Cupping = Vakum Yöntemi)
Bu yöntem de özel bir yöntemdir, uygulaması biraz daha zor olan bir yöntemdir, bazen bu yöntem uygulanırken hasta ağrı duyabilir. Dıştan torbalama yöntemini kullanamaycağımız bazı vücut bölgelerinde bu yöntemle ozon tedavisi yapmak gerekebilir. İyileşmeyen ve kanlanması bozuk bazı yaralarda, bu iltihaplı bölgenin temizlenmesi ve kanlanması için bu yöntem kullanılabilir. Özel yuvarlak esnek kaplar ve vakum cihazı kullanılarak yapılabilen bir yöntemdir.
Kas İçi Enjeksiyon
Ozon-oksijen karışımı özel enjektörlere çekilir, bu karışım hastalıklı bölgede kas içine direkt verilebilir. Boyun fıtıkları, bel fıtıkları, çeşitli kas ağrıları için ağrıları azaltmak için kullanılabilen bir yöntemdir.
Cilt Altı ve Cilt Lezyon İçi Uygulama
Cilt hastalıklarında kullanılan bir yöntemdir. Egzema, sedef veya yara bulunan ciltlere küçük ve ince uçlu iğnelerle cilt altına veya bozuk cilt içine ozon-oksijen karışımının enjekte edilmesidir, Sellülit, sivilce, yara izi, cilt çatlakları gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilir.
Eklem İçi Uygulama
Başta diz eklemi olmak üzere vücuttaki tüm eklemlere uygulanabilen ehil ellerde uygulanması gereken bir yöntemdir. Eklemlere göre uygun kısa veya uzun iğnelerle eklem içerisine düşük miktarlarda ozon-oksijen verilmesi esasına dayanır. Eklem içerisinde zararlı maddeleri temizlerken kanlanmayı artırır, kıkırdak harabiyetini azaltır.
Transdermal Ozonterapi (Ozon Sauna)
Özel bir şekilde tasarlanmış bir sauna içine ozon-oksijen karışımı verilerek bu karışımın tüm ciltten emilmesi esasına dayanan bir yöntemdir. Vücuttaki zararlı ve zehirli maddelerin atılımı, zayıflama, sellülit tedavisi, kronik yorgunluk sendromu, kas ağrıları, bazı cilt hastalıkları tedavisinde etkilidir. Yarım saatlik ozon sauna ile yaklaşık 600 kalorilik bir enerji kaybedilir. Vücudun böbreklerin yoluyla bir günde atabildiği zararlı ve zehirli maddeler, ozon sauna yoluyla yarım saatte terleme yoluyla vücuttan atılır. Ozon saunanın ayrıca sinir ve hormonal sistemi düzenleyici etkisi vardır.