Lazer epilasyon vücuttaki istenmeyen tüylerin lazer enerjisi kullanılmak suretiyle kalıcı olarak veya uzun dönemli yok edilmesidir.Bu amaçla kullanılan lazer sistemlerini sıralayacak olursak;Alexandrite,Nd-YAG,ruby ve diot lazerlerdir. Medikal bir işlem olan ve 1960'lardan itibaren deneysel çalışmaları devam eden bu yöntemlerden Alexandrite lazer 1990'lı yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte etkinliği ve güvenliği literatürlere girerek yaygın olarak kullanılmaya başlanmış, Kıllarda kalıcı olarak azalma sağladığı, ayrıca insan sağlığına zarar vermediği FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından ilk defa 1997 yılında onaylanmış lazer sistemidir.
Tıp alanında kullanılan pek çok lazer yönteminde olduğu gibi lazer epilasyon cihazları da selective photothermolysis (renge ve dokuya göre seçicilik) prensibiyle çalışırlar. Kaynağından çıkan tek ve sabit dalga boyundaki lazer ışını cilde uygulanır ve uygulama yapılan bölgedeki dokuların içinden geçerek sadece bu alandaki kıl köklerini yakarak köreltmek suretiyle kalıcı epilasyon sağlar. Geriye kalan kıllar ise ince, açık renkli ve kozmetik önemi az olanlardır.
Lazer epilasyon tedavisi ile en etkin sonuçlar açık renk cilt rengi ve koyu renk kıl yapısına sahip bireylerde alınabilir. Gelişen teknoloji ile birlikte farklı prensipler ve dalga boyunda ışın üreten lazer cihazları ile koyu cilt tipine sahip bireylerde de son yıllarda başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Lazer epilasyon göz çevresi dışında vücudun her bölgesine güvenli bir şekilde uygulanabilir.