Hacamattan Önce
Hacamat aç karnına yapılır; Takribi 3 saat öncesi yeme içme bırakılır.
Tok karnına yapılan hacamat bir çok hastalığa neden olur.
Vücutta takribi 6-7 litre kan olup yemekten sonra takribi 3-4 litre kan sindirim işlemini gerçekleştirmek için görevlendirilir. Bu durumda kan basıncı düşmesi ve kan dolaşım hızının yavaşlaması nedeniyle hacamat ile toksik maddeleri temizlemek zorlaşır. Hatta zararlı bile olur.
Çünkü; tokluk halinde kan, karın boşluğunda göllendiği için hayati merkezlerimiz olan beyin ve kalbin beslenmesi zayıflamıştır. Böyle durumlarda hacamat yapılınca beyne, kalbe ve diğer hayati hormon ve enzim yapan bezlere giden kan hacmi iyice düşerek, felç, enfarktüs gibi kalıcı rahatsızlıkların çıkmasına neden olur.
Asgari 24 saat öncesinden hayvansal gıda alınmaz.
Zira hayvansal gıdalar protein ihtiva eder, kanı koyulaştırır. Hayvansal perhize dikkat edilerek yapılan hacamat daha faydalıdır.
Hacamattan Sonra
Asgari iki saat kadar bir şey yenilmemelidir. Hacamattan sonra iştah biraz açılabilir. Mümkün olduğunca günü hafif gıdalarla geçirmek hacamatın faydasını artırır.
12-24 saat sonra duş alınabilir. Duştan hemen sonra yara izlerinin olduğu bölgeye zeytinyağı veya kantaron yağı sürülmesi, yaraların çabuk iyileşmesi ve iz kalmaması bakımından çok fayda sağlar.
Hacamat dan sonra sirkeli su veya bal şerbeti içmek çok faydalıdır. Zira her iki gıdanın ortak özelliği damar açıcı olmasıdır.
Hayvansal gıdaların hemen hepsinde protein olup kan dolaşım hızını yavaşlatır. Bu nedenle asgari 24 saat öncesi ve mümkünse 48 saat sonrası hayvansal gıda perhizi yapılır.