Leke tedavisinde öncelik her zaman leke oluşumunun önlenmesine yönelik yapılmalıdır. Leke özellikle güneş ve kimyasal kullanıcılarla meydana geldiği için alınabilecek önlemler şöyle sınıflandırılabilir;
- Çocukluk döneminden başlayarak, her yaş güneşten uygun koruma faktörlü güneş koruyucularla korunmalı. Güneş koruyucu sadece plajda kullanılan bir ürün değildir, karlı havada dahi gerekli olursa kullanımı gereklidir.
- Güneş ve solaryumla bronzlaşmaya çalışırken ciltte kontrolsüz olarak yanıklar yapılmamalıdır.
- Kozmetik ürün olarak kullanılan; alkollü ıslak mendiller, deodorantlar, tüy sarartıcı kremler, bronzlaştırıcı kremler gibi ürünlerin hatalı kullanımları, özellikle güneşle temas etmeleri ciltte lekelenmeler yapar. Bu tür ürünlerin kullanımında dikkatli davranılmalıdır.
- Özellikle yüz, koltuk altı, kasık bölgesi gibi cildi ince bölgelere uygulanan ağda, lazer epilasyon, cilt bakımı, peeling işlemleri ve lazerle cilt yenileme gibi işlemlerden sonra cildin güneşten, kimyasal ve mekanik travmalardan (kozmetik ürün uygulanması veya peeling, masaj uygulama vb) özenle korunması gerekir.
- Akne izlerine gelişi güzel uygulanan tedaviler ileride leke sebebidir.
- Hamilelik döneminde meydana gelen yüzdeki gebelik lekesi; hormonal durumdaki değişiklerin güneşle etkileşimi sonrası olduğu için bu dönemde özellikle güneşten dikkatle korunmalıdır.
- Cilt nemlendirilmesi her yaş ve her mevsim doğru olarak yapılmalıdır. Cildin hassas bölgeleri olan yüz, dekolte ve el cildine belirli aralıklarla yapılan bakımlar, hem lekelenmeleri hem de o bölgelerin hızla yıpranmasını durduracaktır.
Lekelerin oluş sebeplerine göre tedavi planları belirlenmeli ve leke tedavisinin uzun sürebileceği ve sabırlı davranmak gerektiği unutulmamalıdır.