Yerçekiminin etkisi, güneş ışınları, ve günlük yaşamın stresi insanların yüzlerinde yaşlanma belirtilerinin oluşmasına neden olurlar. Yüzde göz kapakları ve etrafında, ağız çevresi ve yanaklarda, çene altında ve boyunda oluşan derin çizgiler, kırışıklıklar, katlanma ve yağ toplanmaları şeklinde yüzde belirginleşir. Yaşlanmanın etkisi ile yada genetik olarak yüz dokuları azalmakta ve zayıflamakta ve yüz kemikleri üzerinden yerçekimi yönünde sarkar.
Endoskopik yüz gençleştirme ameliyatı, yüzü gererken mümkün olduğu kadar yüzde görünür bir kesi izi bırakmadan Yapılır. Yüzü gençleştirmek için geliştirilen saç içine gizlenmiş oldukça küçük kesilerden girilerek yani kapalı olarak endoskopik kamera yardımı ile ekrandan bakılarak yapılan oldukça yeni sayılabilecek yöntemlerden birisidir. Yaklaşık olarak 10 yıldan beri uygulanmaktadır.Yüzde alında ve kaşlarda oluşan, sarkmaları düzeltmek için kullanılan en iyi tekniklerden birisidir.
Bu teknikle yüzü gençleşmekle kalmayıp aynı zamanda günümüz güzellik anlayışına uygun olarak güzelleştirmek için de kullanılır. Yani, doğuştan olmayan yüzde eksik olan bazı oluşumları kendi dokularından tamamlayarak yüzün bütünlüğü ve güzelliği sağlanır. Aynı zamanda yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan sarkmalar ve gevşemeler düzeltilip daha genç ve dinamik bir görüntü sağlanmaya çalışılır. Yani bu teknik hem gençleşme hem de güzelleşmek için kullanılır.
Digital kamera sistemlerinin gelişmesiyle beraber kullanılan son sistem endoskopik kameralar sayesinde operasyon esnasında görüntü mükemmele yakın olup, küçük kesilerden girerek büyük alanlara erişmemizi kolaylaştırır, bu da ameliyat tekniklerini rahatça kullanmamızı sağlar.
Endoskopik ameliyat tekniği tıp da pek çok alanda uygulanıyor. Halk arasında kapalı ameliyat yada kansız ameliyat olarak da adlandırılan bu teknik genel cerrahide, ürolojide, jinekolojide ortopedide yaygın olarak uygulanıyor. Şimdi de plastik ve estetik cerrahide de büyük kesiler yapmadan yani iz bırakmadan operasyon yapabilmek için kullanılıyor.
Endoskopik ameliyat tekniği yüz gençleştirme, kaşları kaldırmak, alın gençleştirme, boyun gençleştirme yüz protezlerinin yerleştirilmesi uygulamalarında kullanılır. Uygulanacak ameliyat tekniği, ameliyat öncesi yapılan planlama ile hastanın ihtiyaçları belirlendikten sonra seçilir ve gerektiği kadar kombine edilir.
Eski tip yüz germe ameliyatlarında yüz dokuları sadece yukarı ve geri doğru gerilmektedir. Yüz üç boyutlu bir yapıdır. Bu yüzden yüz germe işlemi üç boyutlu olarak yapılmalıdır. İki boyutlu klasik yüz germede dokular sadece geriye ve yukarı doğru çekilirse yüzde bir rüzgar tüneline girmiş gibi suni bir ifade oluşur.
Bu teknikte yüz sadece yukarı ve geri doğru gerilmekle kalmayıp aynı zamanda sarkan yanak dokuları yanak içinden yukarı çekilerek tıpkı bir yastık kılıfını doldurur gibi yanaklar ve yüzün dolgunlaşması sağlanır ve yüz üçüncü boyut olan öne doğru da gerginleşmesi sağlanmış olur. Yanaklara dışardan doku enjeksiyonu yada silikon gibi madde enjeksiyonu yada elmacık kemiği protezi uygulanmaz. Yani dışardan bir madde konulmadan yanaklar dolgunlaştırılır.
Sonuç olarak yüz yakarı geri ve öne doğru gerginleştirilerek yüz üç boyutlu olarak gençleştirilmiş olur.
Yüz Germede Cerrahi Teknik
Üç boyutlu yüz gençleştirme ameliyatı denilen bu teknik Dr. Oscar Ramirez tarafından geliştirilmiştir. Ameliyat saçlı deride açılan 1-1,5 cm lik kesilerden kamera ve aletler sokularak cilt altında yapılır. Normal yüz germe ameliyatında gözle görmek için açtığımız yerleri kamera yardımı ile kesmeden görerek operasyonu gerçekleştiririz.
Hastanın ihtiyacına göre kaşlar kaldırılır alın gerginleştirilir, yanaklar özel dikişlerle kulak üzeri hizasına asılır. Ayrıca hastanın yanak içindeki kendi dokuları elmacık kemikleri üzerine getirilerek yüzün dolgunluğu da sağlanmış olur. Böylece yüz derisi yukarı ve geri doğru gerginleştirilirken aynı zamanda yanaklar dolgunlaştırılarak yüz derisinin öne doğruda gerilmesi sağlanır. Yani üç boyutlu bir yüz gerginleşmesi sağlanmış olur.
Eğer hastanın göz kapak sarkması ve deformasyonu varsa göz kapakları estetiği de eklenir.Göz aksı aşağı doğru olan hastalarda bu aks da yukarı doğru düzeltilerek gözlere daha çakici bir ifade verilebilir.
Daha sonra, hastanın boyun gençleştirme işlemi yapılır bunun içinde çene altından ve kulak arkasından yapılan 1,5 cm lik kesilerden ilk önce burada bulunan fazla yağlar alındıktan sonra boyun kasları gerginleştirilir ve cilt yeniden buraya adapte edilerek boyun gençleştirmesi de sağlanmış olur. Çene ucu geride olan hastalara gerekirse çene projeksiyonunu artırmak için çene ucu protezi konulabilir.
Toplam 2-3 saatlik bir operasyondur. Hastanede 1 gece kalınır. Dikişler kendiliğinden eridiğinden dikiş alma işlemi yoktur. Şişliklerin büyük kısmı 7-10 gün içinde kalanı ise 4-6 hafta içinde iner. Tam iyileşme 6-12 ay kadar sürebilir.
Sonuç olarak hastada sarkan dokular yeniden eski yerlerine getirildiği için doğal görünümlü bir gençleşme sağlanır ve dışarıdan görünen bir iz kalmadan ameliyat gerçekleştirilmiş olur.